Què és la resolució i com puc entendre-la?

Què és la resolució i com puc entendre-la?
28 mar, 2019 Enfoca

Moltes vegades ens perdem entre les diferents resolucions i les seves sigles. A ENFOCA hem volgut deixar-vos un petit resum molt esquemàtic per a què us quedi més clar què vol dir cadascuna d’elles, i tingueu una mica de pistes per saber què escollir.

Primer de tot hauríem d’explicar que la definició de resolució, explicada d’una manera senzilla, vindria a ser la quantitat de píxels que conformen una imatge. És a dir, que a major nombre de píxels, major resolució té la imatge i, per tant, millor qualitat. Normalment s’expressa en la múltiplicació dels píxels en columna vertical, pels píxels en fila horitzontal.

Per entrar a valorar les diferents nomenclatures de resolucions, hauríem de diferenciar entre com s’expressa la resolució segons el format que tingui la projecció o el monitor que estiguem utilitzant.

Les nomenclatures més habituals pel gran públic són les que van associades al format 16:9, ja que és el tipus de format que acostumen a tenir els televisors domèstics. Dins d’aquest apartat hi trobem:

  • HD (1280 x 720p): fa referència a High Definition i és una resolució que ja fa temps que circula pels nostres aparells, tant de reproducció com de filmació.
  • FullHD (1920 x 1080p): el seu nom complert es Full High Definition i aquest vindria a ser l’estàndard més habitual avui en dia.
  • 4K o UltraHD (3840 x 1200p): un futur que ja és present. El 4k és la resolució que està arribant amb força, i que moltes de les persones que adquireixen un aparell reclamen per tal de no quedar-se obsolets.

Un dels formats que ens acompanya des de fa més anys és el 4:3. Per entendre’ns, vindria a ser el mateix format que tenien els televisors de tub del segle XX, amb un aspecte més quadrat i menys panoràmic. Dins d’aquesta gamma, les resolucions més habituals són:

  • SVGA (800 x 600p): el seu nom complert és Super Video Graphics Array, i es tracta d’una resolució que ja ha anat quedant obsoleta.
  • XGA (1024 x 1080p): les sigles fan referència a Extended VGA, i és una resolució que encara s’utilitza en alguns aparells.
  • UXGA (1600 x 1200p): significa Ultra Extended VGA, i és de les millors resolucions que ens podem trobar en aquest format de 4:3.

 

 

Existeix un tercer format més específic que és utilitzat, sobretot, en el camp de la projecció en educació, ja que dona un format ampli, però no tan panoràmic com el primer. És el 16:10, i és molt útil per a divulgació. En aquest format tenim les resolucions:

  • WXGA (1280 x 800): les sigles volen dir Wide Extended Video Graphics Array, i es tracta d’una de les resolucions més utilitzades en l’actualitat en aquest camp.
  • WUXGA (1920 x 1200): fa referència a Wide Ultra Extended Video Graphics Array i és una millora en qualitat considerable respecte a l’anterior i equiparable al FullHD dels televisors i projectors Home.

 

Els diferents formats de resolucions (Font: Wikipedia)